غافر به چه معناست ؟ علت نامگذاری سوره غافر

این سوره را غافر نامیده‌اند ؛ زیرا این واژه در آیه سوم آن آمده است . غافر از نام‌های خداوند و به معنای آمرزنده است. سوره غافر را سوره مؤمن هم گفته‌اند ؛ زیرا به داستان مؤمن آل فرعون می‌پردازد. دو نام دیگر نیز برای این سوره ذکر شده است : «حم اولی» ( خوانده می‌شود حا میم اُولیٰ ) و «طَول» .

( کلمه عفو به معنای محو اثر است ، و کلمه مغفرت به معنای پوشاندن است )

محل و ترتیب نزول

این سوره از سوره‌های مکی قرآن و در ترتیب نزول ، شصتمین سوره‌ای است که بر پیامبر (ص) نازل شده است. این سوره در چینش کنونی مُصحَف چهلمین سوره است و در جزء ۲۴ قرآن قرار دارد .

البته «ابن عباس» و «قتاده» گفته‌اند که این سوره تماما به غیر از دو آیه از «إِنَّ الَّذِینَ یُجادِلُونَ فِی آیاتِ اللَّهِ»(آیه 56) تا «لایَعْلَمُونَ» (آیه 57) که در مدینه نازل شده‌اند (مکی) مى‌باشند.

و «حسن» گوید: این سوره تماما در مکه نازل شده به غیر از آیه «وَ سَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّکَ بِالْعَشِیِّ وَالْإِبْکارِ»، «و تسبیح گوى بحمد پروردگارت شامگاهان و بامداد آیه 55» که در مدینه نازل شده است زیرا مراد از (عشىّ) نماز مغرب و از (ابکار) نماز صبح است و این هر دو در مدینه واجب شده ‌اند.این سوره در ترتیب مصحف چهلمین سوره و در ترتیب نزول شصتمین سوره قرآن کریم است که پیش از آن سوره زمر و پس از آن سوره فصلت نازل شده است.

تعداد آیات و دیگر ویژگی‌ها

سوره غـافر ۸۵ آیه، ۱۲۲۸ کلمه و ۵۱۰۹ حرف دارد . این سوره جزو سوره‌های مثانی قرآن است .